Mellandagsmantra...

 Fast idag ska jag faktist ge mej ut å iväg en vända, handla diskmedel å yra lite.
 
 
 
/ANNA
 

Björnbärspaj

Har man frysen full av bär ska man kanske göra lite roliga saker av dem också. En paj gjord på egenplockade björnbär slår många tjusiga efterrätter på fingrarna rätt rejält. Detta är en liten paj, som räcker till 3-4 personer, har du en större form, dubbla receptet.
 
Om man har tillgång till färska bär krävs det inte riktigt lika mycket potatismjöl.
 
 
 
5 dl Björnbär
75 g smör, rumsvarmt
2 dl vetemjöl
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
0.5 dl potatismjöl
 
Lägg björnbären i en form, strö över 1/2 dl av sockret smat potatismjölet.
Blanda lite med en sked så att det kommer potatismjöl och socker ner bland bären med. 
Blanda alla de andra ingredienserna i en skål, blanda tills det blivit rätt rejäla smulor (klumpar) av deg.
Häll degsmulorna över bären i formen.
Grädda mitt i ugnen på 225 grader tills du ser att pajen fått lagom med färg.
 
 
Vill du ha fler braiga pajrecept? På sidan Middagshjälpen finns det massor av braiga recept som medlemmar där (jag blandannat) delar med sig av.
 
 /ANNA

Juliga Cakepops...

Definitivt en riktigt julig variant å för att vara en första gång tycker jag att de blev attans så bra. Receptet är på ca 50 stycken och vill man ha färre så halverar man bara allting. 
Jag har valt att inte skriva med själva kakreceptet här. det du behöver är en mjuk pepparkaka, så mycket som ryms i en 1.5 liters form. Antingen använder man sig av mitt recept som finns här på sidan eller också tar man sitt eget beprövade. Har man bråttom eller inte har tillgång till ugn köper ma nen färdig mjuk pepparkaka och har som bas.
 
 
Jag köpte "klubbpinnar" på genom Panduro och stället som cakepopsen står i är ett tjockt kartonglock som jag gjort lagom stora hål i. man "måste" ha något att ställa dem i medan chokladen stelnar och varinter med sand eller slat tycker jag inte verkar så mysiga. Om man har ett oasisblock eller en tjock frigolitbit liggande kan det funka, tänk bara på att man då bör fästa dem vid något tyngre så att de inte välts. 
 
 
 
1 sats mjuk pepparkaka
100 g philadelphiaost
3 msk grädde
100 g vit choklad
2 dl krossade polkagrisar
50 klubbpinnar 
 
Kör pepparkaka i matberedare eller smula i en bunke.
I med grädden och kör matberedaren alt vispa med elvisp litegrann.
I med Philadelfiaosten och kör tills alltihop blir en jämn smet.
Ställ svalt en liten stund.
Rulla bollar, storlek se bild.
Lägg bollarna på en bricka och frys i 10-15 minuter.
Smält lite av chokladen i vattenbad.
Ta ut pepparkaksbollarna ur frysen.
Doppa udden på en pinne i taget i den smälta chokladen och fär så in den i bollen.
När alla bollarna fått pine ska de frysas 10-15 minuter till.
Smält resten v chokladen.
Doppa varje klubba i choklad så att de är täckta.
Låt stelna någon minut innan du doppar klubbans topp i polkakrosset.
 
Förvara klubborna svalt.
 
Tips! Om du inte vil göra eller ta fram alla klubbor vid samma tillfälle, eller vill göra dem långt i förväg, kan du låta några halvfärdiga (med pinne, utan chokladdopp) ligga i en påse i frysen. Ta fram och chokladdoppa (åt svalna) strax innan de ska serveras.
 
 
/ANNA
 
 
 

Wonderings

fundringar, undringar och annat av mej och om många olika saker...

RSS 2.0